Dolny Śląsk, gdzie mieszkam, to głównie tradycyjna kuchnia kresowa. Specjały tej kuchni są smakami mojego dzieciństwa i właśnie tradycje kuchni kresowej staram się pielęgnować w swoim domu.
Tradycyjne cepeliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce / jak na placki ziemniaczane/ i odcisnąć przez lniane płótno. Powstały sok odstawić na około 30 minut, następnie odlać płyn znad osadu, a ten dodać do masy ziemniaczanej. Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, mąkę i sól dodać do surowych ziemniaków. Masę wymieszać i bardzo dokładnie wyrobić.
2.Mięso pokrojone na plastry usmażyć na łyżce smalcu, dodać pokrojoną cebulę i udusić do miękkości. Przestudzone mięso zmielić i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Komentarze