Tradycyjne cepeliny

4.48 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Dolny Śląsk, gdzie mieszkam, to głównie tradycyjna kuchnia kresowa. Specjały tej kuchni są smakami mojego dzieciństwa i właśnie tradycje kuchni kresowej staram się pielęgnować w swoim domu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki (obrane, surowe): 1.5 kilograma
    - ziemniaki (ugotowane): 0.5 kilograma
    - jajka: 1 sztuka
    - mąka: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki

    - mięso (wieprzowe): 400 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - majeranek: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - smalec: 1 łyżka

    - boczek (surowy wędzony): 300 gramów
    - śmietana (gęsta): 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tradycyjne cepeliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cepeliny 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce / jak na placki ziemniaczane/ i odcisnąć przez lniane płótno. Powstały sok odstawić na około 30 minut, następnie odlać płyn znad osadu, a ten dodać do masy ziemniaczanej. Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, mąkę i sól dodać do surowych ziemniaków. Masę wymieszać i bardzo dokładnie wyrobić.
  • 2. Mięso pokrojone na plastry usmażyć na łyżce smalcu, dodać pokrojoną cebulę i udusić do miękkości. Przestudzone mięso zmielić i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 3. Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki, nadziewać mięsnym farszem i sklejać formując owalne kluski, kształtem przypominające cygara.
  • 4. Wkładać do osolonego wrzątku i gotować 20 – 30 minut na bardzo małym ogniu bez przykrycia.
  • 5. Podawać okraszone wysmażonymi skwarkami z boczku i z gęstą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kuchnia kresowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować