Cebularze z czerwoną cebulą i karmelizowaną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wlewamy mleko, zarabiamy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy na powierzchni rozczynu pojawią się pęknięcia dodajemy sól i rozpuszczone masło. Energicznie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy je mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
2.W czasie, gdy ciasto wyrasta zajmujemy się obłożeniem.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy ja na maśle. Lekko solimy.
3.Do garnuszka wsypujemy żurawinę, dodajemy miód i sól. Gotujemy do momentu, aż przestanie pękać.
4.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże chcemy mieć cebulaki).
Na cieście układamy podduszoną cebulę i żurawinę. Całość posypujemy makiem.
Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
5.Wyrośnięte bułeczki pieczemy 15-20 minut w 190-200 stopniach C na środkowym poziomie piekarnika.
Komentarze