cebularze

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pyszne "drożdżówki" na wytrawnie :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 gram maki pszennej + ewentualnie do podsypania
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    40 gram drożdży
    1 łyżeczka cukru
    250 ml ciepłego mleka
    1/3 szklanki mleka do posmarowania bułeczek
    farsz:
    6 średnich cebul
    sól, pieprz (może być też ziołowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebulaki

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • thftgh 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 do "ruszenia".

    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej i zagniatamy elastyczne ciasto (ja nie musiałam podsypywać, wystarczyło idealnie). Odstawiamy w omączonej misce na około 45 - 60 minut do podwojenia objętości.

    W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule kroimy w półplasterki, podsmażamy do zeszklenia na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, schładzamy.

    Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 8 równych części.

    Każdą z nich formujemy w bułeczkę (kuleczkę).
  • jyjy 2. Następnie wałkujemy ją na placuszek o grubości około 2- 2,5 cm.
  • hnghnj 3. Na środku placuszka dnem szklanki robimy zagłębienie.
  • grg 4. Palcami pogłębiamy je tak, aby ciasto pod naszym "dołkiem" było cienkie, a po bokach naokoło grubiutkie.
  • nmhnh 5. W zagłębienie wkładamy farsz, w ilości około 1,5 łyżki, bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut do napuszenia, następnie brzegi smarujemy mlekiem.
  • 6. Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować