Cebulniaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Cebulniaki czy tzw paszteciki z cebulą są potrawą regionalną Suwalszczyzny pochodzą z Litwy.Znane jako paszteciki z cebulą Przepis jest prosty choć może trochę czasochłonny. Polecam na przekąskę w ciągu dnia jak też na kolację. Dla wielbicieli cebuli

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO JAK DO PIZZY

    pół kostki drożdży
    ok. 2 szklanek wody
    odrobina cukru i mąki do drożdży
    1/4 szklanki oleju
    1 jajko
    sól
    ok. pół kg mąki

    FARSZ

    1,5 kg cebuli (wg uznania)
    sól do smaku
    odrobina kurkumy
    olej do smażenia
    żółty ser

    dodatkowo 1 jajko do smarowania przed upieczeniem i kminek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cebulniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną mąki i cukru i odstawiamy aż trochę wyrosną. Do miski wbijamy jajko, wlewamy olej, sypiemy trochę soli i sypiemy mąkę, następnie wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto musi być dosyć suche a mąkę dosypujemy na wyczucie wyrabiając jednak żeby nie było za gęste. Wyrobione ciasto zostawiamy by podrosło i w tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 3. Cebulę kroimy drobno i szklimy na oleju, doprawiając solą i odrobiną kurkumy dla koloru.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wycinamy kwadraty lub kółka takie jak do pierogów na każdy kawałek nakłądamy odrobinę farszu i cienki pasterek żółtego sera i lepimy rękoma tka jak pierogi. Układamy na blasze wysypanej mąka lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdy cebulniak roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną kminku. Pieczemy około 20 - 30 minut na termoobiegu w temp. 160- 170 stopni.

Porady

Przepis na ciasto do pizzy jest że tak powiem "mniej więcej" gdyż to trzeba wyczuć proporcje i gęstość ciasta. Jeśli ktoś na pizzę robi inne ciasto także może ono być. Ciasto jest identyczne jak na pizzę. Z takim samym ciastem można robić tzw paszteciki tzn to samo tylko z innym nadzieniem. Np pieczarki zeszklone z cebulką. lub kiszoną kapustę uduszoną z pieczarkami i cebulką jak do pierogów czy też z mięsem. Farsze takie jak do pierogów. Świetne są na ciepło ale także na dzień jako niewielka przekąska. idealnie pasują taki paszteciki z grzybami do zupy grzybowej czy barszczu na wigilię. jeśli farsz przygotujemy innego dnia to jest to dość szybkie danie Z podanej porcji wychodzą dwie duże blachy wsuwane do piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować