Cazuela- chilijski rosół

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna chilijska zupa na bazie wywaru z wołowiny lub kurczaka. Można przygotować ją również na indyku lub wieprzowinie. Jest to danie jednogarnkowe, stąd jego nazwa (Cazuela po hiszpańsku oznacza garnek). W każdy talerzu powinien znaleźć się solidny kawałek mięsa, ziemniaka, dyni i kukurydzy.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 kawałków wołowiny (kurczaka lub indyka)
    6 ziemniaków
    6 kawałków dyni
    1 marchewka
    1 cebula
    1 kolba kukurydzy
    1 szklanka fasolki szparagowej
    1/2 papryki czerwonej
    1 gałązka selera
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    oregano
    2- 2,5 l wody
    sól
    pieprz biały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Cazuela- chilijski rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie. Ja miałam wołowinę pokrojoną już w kostkę.
  • 2. Marchewkę, fasolkę szparagową oraz paprykę kroimy w paski. Ziemniaki i cebulę obieramy tylko ze skórki. Kukurydzę dzielimy na 6 części. Jeżeli jest mała potrzebujemy 2 sztuki.
  • 3. Do miękkiego mięsa dodajemy całe ziemniaki, marchewkę, cebulę, kawałki kukurydzy, gałązkę selera i fasolkę. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy dynię.
  • 4. Doprawiamy całość przeciśniętym czosnkiem, oregano, solą i białym pieprzem.
  • 5. Zupę podajemy posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
  • 6. Z podanych składników powinniśmy otrzymać 6 porcji. W każdej musi znaleźć się kawałek mięsa, kukurydzy, dyni oraz ziemniak.
  • 7. Uważam, że taki rosół jest znacznie smaczniejszy i przede wszystkim bardziej pożywny od tradycyjnego polskiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować