Carry z kurczaka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różyczki kalafiora gotujemy 20 minut w nieosolonej wodzie, bez przykrycia. Olej rzepakowy wlewamy na patelnię, podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną w półplastry cebulę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, zostawiamy na ogniu pod przykryciem (w wersji z mięsem kroimy pierś w paski i dorzucamy do cebulki). Całość delikatnie solimy, dodajemy pieprzu i pozostałych przypraw. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dusimy wszystko pod przykryciem kilkanaście minut, pod koniec duszenia dodajemy koncentratu pomidorowego, chili i doprawiamy całość do smaku. Kalafiora odcedzamy, mieszamy z mieszanką curry z patelni. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do całości lub osobno na każdą porcję. Podajemy z ugotowanym ryżem brązowym.
Komentarze