Carppacio z pieczonego buraka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prosta i zaskakująca przystawka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • - 3 średnie surowe buraki
    - 1 łyżka orzechów nerkowca
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżeczka octu balsamicznego
    - sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Carpaccio

Carppacio z pieczonego buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki zawiń w folię do pieczenia i upiecz w 200 stopniach przez około 60 minut. Sprawdź widelcem czy są miękkie. Jeśli nie, wstaw je na następne 15 minut. Po upieczeniu zostawiamy buraki do ostygnięcia, by następnie je obrać (skórka odchodzi z łatwością).
  • 2. Buraki kroimy na cienkie plastry i układamy na dużym talerzu. W moździerzu rozgniatamy orzechy nerkowca i posypujemy całość.
  • 3. W małej miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, ocet i sól - polewamy burki. Na koniec całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Orzechy nerkowca możesz zastąpić migdałami albo orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować