CARPACCIO Z MARYNOWANEJ POLĘDWICY WOŁOWEJ

4.5 (178 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Niezwykły smak tej potrawy to nie tylko marynowana polędwica wołowa, ale również karczochy i świeżo tarty parmezan.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - polędwica wołowa (oczyszczona, ze środkowej części): 400 gramów
    - oliwa z oliwek (extra virgin): 4 łyżki
    - musztarda (Dijon): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - estragon: 1 szczypta
    - słodka papryka: 1 szczypta
    - czosnek (rozgnieciony): 2 ząbki
    - sok z cytryny: 1 łyżka

    - czarny pieprz (grubo mielony): 4 łyżki
    - kapary (marynowane): 4 łyżki
    - karczochy (pokrojone marynowane): 4 sztuki
    - parmezan (ser w płatkach): 4 łyżki
    - kapary (duże, przekrojone na pół): 4 sztuki
    - rukola: 1 pęczek
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - cytryna (4 cząstki): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Przystawki

Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią polędwicę i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Tak przygotowane mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w grubo mielonym czarnym pieprzu, owinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić na noc do zamrażarki.
  • 2. Zamrożoną polędwicę pokroić na bardzo cienkie plastry i od razu układać je na talerzach. Rukolę połączyć z karczochami i ułożyć na środku talerzy z carpaccio.
  • 3. Danie udekorować małymi i dużymi kaparami, skropić oliwą z oliwek, posypać czarnym pieprzem i świeżo tartym parmezanem. Podawać z grzankami z pieczywa ciabatta i cząstkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wołowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować