Ciasto cappucino z wkładką bananową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie ciasto wykonane z biszkoptu, masy bananowej, masy cappucino oraz dżemu malinowego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1/2szkl. mąki pszennej
    1/2szkl. mąki ziemniaczanej
    1szkl. cukru
    1cukier waniliowy
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    1szkl. wody gazowanej

    Masa bananowa:
    1l. soku bananowego
    2budynie waniliowe
    3łyżki cukru

    Masa cappucino:
    3łyżki mąki pszennej
    3łyżki mąki ziemniaczanej
    o,5l mleka
    6łyżek Cappucino śmietankowego
    7łyżek cukru
    1cukier waniliowy
    5żółtek
    250g margaryny

    Dodatkowo:
    dżem malinowy
    Cappucino do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto cappucino z wkładką bananową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puch dodając stopniowo cukier. Wszystkie sypkie produkty mieszamy razem i dodajemy stopniowo do ubitych białek. Wymieszać. Na koniec dodajemy żółtka-zmiksować. Piec 35min w 180C. Blaszka 23x28. Po upieczeniu nasączyć biszkopt wodą gazowaną. Na biszkopt nakładamy nie wielką ilość dżemu.
  • 2. Masa bananowa: Odlewamy 1szkl. soku i rozrabiamy w nim budynie dodając cukier. Wymieszać. Resztę soku zagotować, do gotującego wlewamy rozrobione budynie. Ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie wylewamy na ciasto. Nakładamy niewielką ilość dżemu.
  • 3. Masa cappucino: 0,3l. zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąkami, cappucino, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać mieszankę , zagotować ciągle mieszając .Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z żółtkami-połączyć z budyniem. Wykładamy na masę budyniową. Wierzch posypać cappucino.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować