Cappuccino z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blat czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka, następnie studzimy. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Do czekolady dodajemy żółtka i mieszamy, potem delikatnie łączymy z ubitą pianą. Przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy na wyłożoną papierem blachę o wymiarach 28x40cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C na ok. 30 minut. Ciasto przestudzamy, można nasączyć likierem czekoladowym lub kawą.
2.Krem cappuccino:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić w ok. 1/4 szkl. wrzątku. Serki wymieszać z cukrem i kawami. Ubić śmietanę. Do serków wlewamy przestudzoną, ale jeszcze ciepłą żelatynę. Do śmietany dodajemy serek z kawami i żelatyną, wszystko dokładnie mieszamy. Całość rozprowadzamy na masie wiśniowej, krem capuccino szybko gęstnieje, więc należy wykonać to sprawnie.
3.Masa wiśniowa:
Sok lub kompot zagotować z przyprawami, wsypać żelatynę, wrzucić wiśnie. Mąkę zmieszać z 4 łyżkami zimnej wody, dolać do owoców, podgrzewać aż zgęstnieje (konsystencja kisielu). Wyjąć goździki i ostudzić masę. Rozprowadzamy równomiernie na blacie czekoladowym.
(Jeśli macie mrożone wiśnie to zalejcie je połową szklanki wody, dodajcie ok. 3 łyżek cukru i gotujcie ok. 5 minut na wolnym ogniu, potem uzupełnijcie do obj. 500 ml wodą).
4.Wierzch:
Wierzch ciasta posypujemy kakao za pomocą siteczka.
Komentarze