Ciasto Cappuccino z kokosową wkładką

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto dla osób lubiących kawowe klimaty, z aromatycznym i delikatnym kremem cappuccino. Osobiście bardzo lubię wszystko co kawowe, a w połączeniu z czekoladowym biszkoptem i również czekoladową polewą to rozkosz dla podniebienia, zachęcam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Blaszka: 33cm x 24cm


    Składniki na biszkopt:

    - 5 jaj
    - 1/2 szkl. cukru
    - 2 budynie czekoladowe
    - pół szkl. mąki pszennej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - kopiasta łyżka kakao
    - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    - 1 łyżeczka kawy parzonej

    Składniki na krem cappuccino:

    część budyniowa:
    - 1 budyń waniliowy
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 szkl. mleka

    część maślana:
    - 1 i 1/2 kostki masła
    - 5 żółtek
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 5-6 łyżek kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku

    Składniki na placek kokosowy:

    - 5 białek
    - 3/4 szkl. cukru
    - szklanka wiórków kokosowych
    - łyżka mąki ziemniaczanej + szczypta proszku do pieczenia

    Polewa:

    - 100 g margaryny
    - 3 łyżki wody
    - 3 łyżki kakao
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 6 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej

    Dodatkowo:

    - wódka do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Cappuccino

Ciasto cappuccino z kokosową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ubijać. Dokładać po jednym żółtku, ucierać na pulchną masę. Budynie, mąkę, proszek, kakao i kawy wymieszać, dodawać po kilka łyżek do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Przygotować blaszkę i upiec biszkopt w temp 150 szt. C, ok. 30 min. Wystudzić, przekroić na pół. Na tej samej blaszce upiec placek kokosowy.
    Placek kokosowy: Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukrem i nadal ubijać na sztywno. Kokos wymieszać z mąką i proszkiem, dodać do białek, mieszać ręcznie. Piec w temp 150 st. C przez ok. 30 min.
    Krem cappuccino: Do rondelka wlać 1 i 1/2 szkl. mleka, a w 1/2 szkl. wymieszać budyń z mąkami, ugotować budyń i wystudzić. Masło ( w temp. pokojowej) dokładnie rozetrzeć za pomocą miksera, dodać cukier puder, kolejno po jednym żółtku do powstania pulchnej masy. Ucierając dokładać po jednej łyżce budyniu. Gdy krem będzie gotowy, wlewać rozpuszczoną na gęsto kawę, rozetrzeć mikserem. Masę włożyć na ok. 20 min do lodówki by stężała.
    Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, dodać kakao i cukier puder mieszać podgrzewając na bardzo wolnym ogniu by nie doprowadzić do zagotowania się, na koniec dodać czekoladę-polewa będzie wtedy błyszcząca, odstawić do wystygnięcia.
    Placki biszkoptowe nasączyć dokładnie wódką. Składać: placek biszkoptowy-połowa schłodzonego kremu-placek kokosowy-druga połowa kremu-placek biszkoptowy-polewa. Gotowe ciasto odłożyć na ok. 2-3 godz. w chłodne miejsce:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować