Cappuccino na herbatnikach

4.49 (161 ocen)

Ciasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. Kwaskowate powidła idealnie komponują się w smaku ze słodką masą cappuccino. Idealne do kawy. Moim gościom bardzo smakowało.

Składniki:

  • Masa:
    kostka miękkiego masła
    5 łyżek cappuccino orzechowego
    1/3 szkl cukru pudru
    kieliszek wódki

    Polewa:
    1/4 kostki masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny

    350g herbatników
    mały słoiczek powideł śliwkowych
    1/2 szkl mleka
    bita śmietana do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Cappuccino na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Herbatniki smarujemy powidłami i masą 1. Masa: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodać cappuccino a na koniec wódkę. Mleko przelać do głębokiego talerza i maczać w nim herbatniki. Ciastka układać w 2 rzędach po 5 herbatników. Każdą warstwę ciastek posmarować cienko powidłami a następnie masą. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Mi wyszło 7 warstw. Ostatnią warstwą niech będą herbatniki. Polewa. Masło, mleko, cukier i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na chwilę aby spęczniała. Lekko podgrzać aby się rozpuściła. Dodać ją do polewy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Odstawić do schłodzenia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany. Porada: dzięki żelatynie polewa nie kruszy się i nie brudzi ciasta przy krojeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować