Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano

0 (0 ocen)

  • 45 min

Po obejrzeniu programu " Po prostu po Włosku ", nie mogłam się oprzeć żeby nie zrobić swoich pierożków. Tradycyjne włoskie tortellini podaje się z sosem pomidorowym zaś cappelletti podawane jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszy

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 20 dag mąki pszennej
    - 2 jaja
    - szczypta soli

    Farsz;

    - 3 pieczarki
    - 2 garści jarmużu
    - 1 ząbek czosnku
    - gałązka rozmarynu
    - kromka chleba
    - sól
    - pieprz
    - olej

    Średnica wykrawanych kółeczek to 5 cm, z tej ilości wychodzi ok. 50 sztuk.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pasty

Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagniatamy ciasto, wałkujemy je bardzo cienko i wykrawamy kółeczka.

    2. Na patelni rozgrzewamy olej, blanszujemy drobno pokrojone pieczarki, czosnek i jarmuż. Po koniec smażenia dodajemy oregano i przyprawy. W maszynce mielimy warzywa z dodatkiem chleba, powstałą masę ewentualnie doprawiamy do smaku.

    3. Na wycięte z ciasta kółeczka nakładamy mała ilość farszu i formujemy pierożki.

    4. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju i gałązki oregano, czas gotowania zależy od grubości ciasta, ok. 3-4 minut. Podawać z bulionem lub barszczem, lub polane roztopionym masłem z dodatkiem świeżego oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować