Calzone z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zrobić zaczyn z drożdży, 4 łyżek mleka,cukru i łyżki mąki pszennej, odstawić do wyrośnięcia.
Obie mąki wymieszać w misce z solą, dodać zaczyn, mleko i rozkłócone jajka (łyżkę zostawić do smarowania ciasta).
Zamiesić ciasto, na końcu dodać olej. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
2.Farsz:
Warzywa na patelnię wrzucić na patelnię z łyżką oleju i podsmażyć do miękkości.
Kurczaka po umyciu pokroić w małą kostkę, obsypać przyprawą i obsmażyć na pozostałym oleju na drugiej patelni. Przyprawić solą,pieprzem i kurkumą.
3.Warzywa i mięso przełożyć do miski i ostudzić.Ser zetrzeć na wiórki, dodać do farszu razem z ketchupem i jajkiem-wymieszać.
4.Ciasto wyjąć na blat, odpowietrzyć, podzielić na 3 porcje, cienko wałkować, wycinać kółka od małego talerzyka deserowego lub spodka od filiżanki, kłaść po kopiastej łyżce farszu, brzeg posmarować wodą i sklejać pierożki.
5.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić do napuszenia, posmarować jajkiem.
Piec na złoto w temperaturze 180*C przez 30-35 minut.
Wystudzić na kratce.
Komentarze