Calzone podwójnie nadziane

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Od dawna przymierzałam się do tych pierożków. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam, pierożki są pyszne i na pewno będę je robić często. Moim domownikom bardzo smakowały.

Składniki:

  • 300 g mąki
    150 ml śmietany 30%
    1 jajko
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1 upieczone udko
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    200 g pieczarek
    125g mozzarelli
    pieprz
    sól
    tymianek

    żółtko + łyżka mleka
    sezam

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone podwójnie nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzienie 1. Z udka odrzucić skórkę i kości, mięso pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić dodać do cebuli, smażyć do odparowania płynu. Doprawić pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.
  • Składniki mokre i proszek 2. Mąkę przesiać do miski. Pozostałe składniki włożyć do drugiej miski, wymieszać i odstawić na pięć minut.
  • Ciasto 3. Do mokrych składników powoli dodawać mąkę i zagnieść ciasto. Zostawić na piętnaście minut.
  • Dzielenie ciasta 4. Podzielić na pięć i rozwałkować placki o średnicy ok. 16 cm.
  • Nadziewanie 5. Na połówkę placka położyć nadzienie i przykryć plastrem mozzarelli.
  • Sklejanie pierogów 6. Farsz przykryć drugą połową ciasta i zlepić tak jak pierogi.
  • Gotowe do pieczenia 7. Położyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować