Od dawna przymierzałam się do tych pierożków. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam, pierożki są pyszne i na pewno będę je robić często. Moim domownikom bardzo smakowały.
Składniki:
300 g mąki
150 ml śmietany 30%
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Calzone podwójnie nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udka odrzucić skórkę i kości, mięso pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić dodać do cebuli, smażyć do odparowania płynu. Doprawić pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.
2.Mąkę przesiać do miski. Pozostałe składniki włożyć do drugiej miski, wymieszać i odstawić na pięć minut.
3.Do mokrych składników powoli dodawać mąkę i zagnieść ciasto. Zostawić na piętnaście minut.
4.Podzielić na pięć i rozwałkować placki o średnicy ok. 16 cm.
5.Na połówkę placka położyć nadzienie i przykryć plastrem mozzarelli.
6.Farsz przykryć drugą połową ciasta i zlepić tak jak pierogi.
7.Położyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni
Komentarze