CALZONE (PIZZA W PIEROGU)

4.5 (176 ocen)

  • 45 min

W MOIM DOMU CZĘSTO GOŚCI PIZZA, DLA UROZMAICENIA ROBIĘ PIZZE W PIEROGU

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:

    4SZKLANKI MĄKI
    OLEJ
    SZCZYPTA SOLI
    MLEKO
    5 dag. DROŻDŻE

    SOS POMIDOROWY:
    MAŁY KONCENTRAT POMIDOROWY
    PRZYPRAWA DO PIZZY I ZAPIEKANEK

    DODATKI(WEDŁUG UZNANIA):

    PIECZARKI
    WĘDLINA(SZYNKA, PARÓWKI, CIENKA KIELABASKA)
    CEBULA
    PAPRYKA
    Można wykorzystać ananasa, mozzarelle, oliwki . Wszystko co w rzucamy do ulubionej pizzy.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pizza Calzone

Calzone (pizza w pierogu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Z mąki mleka, oleju, drożdży i szczypty soli zagniatam ciasto drożdżowe. i odstawiam do wyrośnięcia. Nie podaje dokładnych proporcji ponieważ z reguły robię ciasto na oko w zależności od ilości wykonywanych pierogów.
    Koncentrat pomidorowy mieszam z woda i dużą paczką przyprawy do pizzy i zapiekanek. Kroję pieczarki w plasterki, cebule w piórka i ścieram ser
  • calzone 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 4 części rozwałkowujemy tak aby powstawały placki na kształt kola. Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym na jednej połowie rozkładamy składniki i zamykamy druga połową.
  • calzone 3. Pierogi układamy na blaszkach i pieczemy 20-30 min w zależności od piekarnika.

Porady

Pierogi najlepiej smakują wyjęte z piekarnika z sosem śmietanowo majonezowym z czosnkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować