Calzone "od serca" z dwoma farszami

0 (0 ocen)

Moja wersja calzone w nietypowym kształcie serca, która sprawdzi się jako pyszny prezent dla bliskiej osoby, np. na urodziny, z okazji Dnia Matki. Żytnie serduszka kryją w sobie dwa farsze: pomidorowy z dużą ilością ziół, albo pietruszkowy a'la pesto. Polecam na drugie śniadanie, piknik lub imprezy.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 25 dag mąki żytniej,
    - 2 łyżki mąki pszennej,
    - 2,5 dag drożdży,
    - ok. 3/4 szklanki letniej wody,
    - łyżeczka cukru,
    - ok. 1 łyżeczki soli (najlepiej morskiej).
    Farsz pomidorowy:
    - 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
    - 3 suszone pomidory z oliwy,
    - łyżka letniej wody,
    - ząbek czosnku,
    - łyżeczka suszonego oregano,
    - szczypta bazylii,
    - sól, pieprz.
    Farsz pietruszkowy (pesto):
    - pęczek natki pietruszki,
    - ząbek czosnku,
    - ok. 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
    - sól, pieprz.
    Ponadto:
    - 10 dag startego, żółtego sera,
    - ok. 4 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Calzone "od serca" z dwoma farszami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy po łyżce mąki żytniej i pszennej oraz 3/4 szklanki letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Resztę mąki (żytnią i pszenną) przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli jest za mokre dodajemy więcej mąki, jeżeli za suche trochę ciepłej wody), przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Przygotowujemy farsz pomidorowy: suszone pomidory osączamy, kroimy w kostkę. Przecier pomidorowy mieszamy z łyżką letniej wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, oregano i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Przygotowujemy farsz pietruszkowy: pietruszkę myjemy, dokładnie osączamy i odrywamy listki. Listki pietruszki rozcieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem z czosnkiem i orzechami do momentu powstania grudkowatej pasty. Następnie, nie przerywając ucierania/miksowania dodajemy cienką strużką oliwę z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, foremką w kształcie serca wycinamy z ciasta serduszka. Wycięte z ciasta serduszka dzielimy na 2 części. Jedną część odkładamy na bok, a drugą z nich ponownie dzielimy na pół.
    Na połowę serduszek wykładamy po ok. 1 łyżeczce farszu pomidorowego, posypujemy odrobiną tartego sera (ok. 4 łyżek sera odkładamy) i przykrywamy "czystymi" serduszkami, dociskamy brzegi widelcem.
    Na drugą połowę serduszek wykładamy po łyżeczce farszu pietruszkowego, również posypujemy tartym serem, przykrywamy serduszkami bez farszu i brzegi dociskamy widelcem.
    Złożone serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy resztą startego, żółtego sera.
    Blachę z calzone wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.12 (348 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasteczka od serca

4.95 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone a'la mexicana

To może cię zainteresować