CAKE POPS czyli ciasteczkowe lizaki

4.49 (163 ocen)

  • 4 godz. 40 min

Te urocze lizaki świetnie sprawdzają się na przyjęciach, Są pyszne i wyglądają zjawiskowo.Każdy może stworzyć swoje indywidualne cake pops zmieniając kolor czekolady i dodatków.

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    kostka margaryny
    1,5 szkl cukru
    około 0,5 kg maki
    1 szkl mleka
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat śmietankowy
    4 jajka

    Wykończenie:
    200 g nutelli
    350 g gorzkiej czekolady
    200 g serka mascarpone
    kolorowe posypki***
    biała czekolada***
    barwnik spożywczy np żółty
    specjalne patyczki do cake pops lub patyczki do lodów
    kolorowe wstążki
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cake pops czyli ciasteczkowe lizaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto (babka mleczna) :
    1. Utrzeć cukier z margaryną.
    2. Dodawać stopniowo żółtka (cały czas ucierając)
    3. Dodać make z proszkiem do pieczenia mleko i zapach śmietankowy.
    4. Dodać ubitą pianę z białek.
    5.*Piec w 180*C do uzyskania rumianego koloru.
  • image-0cwd45n 2. Wykonanie cake pops:
    1. Zimna babkę pokruszyć.
    2. Rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę
    3. Dodać czekoladę nutelle i mascarpone do okruszków
    4. wymieszać/Zagnieść
    5**. Z masy formować kulki o średnicy ok 4 cm i odkładać na plaski talerz
    6. włożyć do lodówki na około 45 min.
    7. W czasie chłodzenia kulek przygotować patyczki posypki i zabarwic biała czekoladę kilkoma kroplami barwnika rozpuszczoną w kąpieli wodnej
    8. Maczamy około 3 cm patyczka w cieplej czekoladzie i wkładamy do około 2/3 wielkości kulki.
    9. nadziane lizaczki włożyć ponownie do lodówki na ok 40 min
    10. cake popsy zanurzamy w czekoladzie trzymamy je poziomo i okręcamy w około jego osi aby nadmiar polewy spłynął
    11. posypujemy posypką i wstawiamy np do szklanki (żeby były pionowo) a następnie do lodówki na około 45 min.
    12. dekorujemy kokardkami

Porady

*Przy pieczeniu ciasta aby się upewnić czy jest gotowe można nakłuć je drewnianym patyczkiem jeśli po wyjęciu będzie suchy znaczy ze babkę można wyciągać a jeśli nie powinna się jeszcze piec. ** Jeśli masa jest zbyt zadka można dodać pokruszone biszkopty, jeśli zbyt twarda dodać mascarpone. *** Zamiast kolorowych posypek i białej czekolady można użyc gorzkiej i np drobno posiekanych orzechów lub wiórek kokosowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować