WŁOSKIE RURKI z KREMEM (CANNOLI alla CREMA)

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Cannoli, czyli chrupiące rurki wypełnione miękkim budyniowym kremem to jedne z najbardziej popularnych słodkości we Włoskich domach. Idealne na niedzielne popołudnie lub karnawałowe imprezy.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto półfrancuskie:
    0,5 kg mąki pszennrj
    250 g masła
    250 ml kwaśnej śmietany
    szczypta soli

    do dekoracji:
    białko
    cukier

    do nadzienia (wg uznania):
    crema pasticcera (włoski krem budyniowy)
    crema chantilly (crema pasticcera + bita śmietana)
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki Ciasto

Włoskie rurki z kremem (cannoli alla crema) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2355sfi 1. .Przesiać mąkę, dodać szczypte soli, zimne masła pokrojone w kawałeczki i dobrze posiekać nożem. Dodawać stopniowo śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
    Owinąć w przeźroczystą folię spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce (min. 1 godz.)
  • image-1o5yjd4 2. Schłodzone ciasto podzilić na części, podsypując mąką rozwałkować na cieniutko (ok.2 mm). Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 -2 cm.
  • image-1puh51v 3. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki zamoczyć we wcześniej roztrzepanym białku i obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  • image-221068w 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Jeszcze ciepłe ściągną z foremki i wystudzić i wystudzić.
  • image-0rv0lu2 5. Do nadziewania polecam:
    Idealny będzie crema pasticcera (włoski krem budyniowy)-znajdziecie go wśród moich przepisów.
    Jeszcze delikatniejszy efekt uzyskacie nadziewając rurki kremem chantilly, czyli połączenia kremu budyniowego z bitą śmietaną (proporcje 2/3 kremu + 1/3 ubitej z cukrem śmietany kremówki).

Porady

Jeśli chcesz przygotować rurki wcześniej. Upieczone i wystudzone trzymaj w szczelnym pojemniku nawet przez 4-5 dni. Nadziewaj parę godzin przed spożyciem, w przeciwnym razie nadziana kremem chrupiąca rurka zmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować