Cannelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Potrawę ta poecam wszystkim, którzy uwielbiają niebanalne połączenia - w tym wypadku makaron i szpinak.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron cannelloni: 17 sztuk
    - mrożony szpinak: 800 gramów
    - ser ricotta: 400 gramów
    - serki topione śmietankowe: 200 gramów
    - mleko: 350 mililitrów
    - czosnek: 2 ząbki
    - kostka rosołowa: 1 łyżeczka
    - pomidor do dekoracji: 1 sztuka
    - suszone pomidory: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - maggi: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle należy zeszklić cebulę. Dodajemy szpinak i smażymy do
    całkowitego rozmrożenia. Następnie wrzucamy kostkę rosołową i
    czosnek – mieszamy, aż przyprawy dokładnie połączą się ze szpinakiem.
    Na koniec dodajemy do smaku maggi.

    Tak przygotowany szpinak należy dokładnie odsączyć na sitku i
    przełożyć do miski. Wkruszyć ricottę i wymieszać.

    Makaron cannelloni ugotować aż będzie średnio miękki (ważne, by go nie
    rozgotować, bo będzie się rozpadał).

    Mleko podgrzać w garnuszku i dodać 2 serki topione. Mieszać tak długo,
    aż serki się rozpuszczą i powstanie gładki sos.

    Makaron nadziewać szpinakiem i układać w żaroodpornym naczyniu
    wysmarowanym tłuszczem. Zapiekać w temp. 200 stopni przez ok. 20-25
    minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać suszonymi pomidorami i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować