Cannelloni zapiekane z kalafiorem i brokułem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny pomysł na warzywny obiad :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Brokuł
    Kalafior
    4 ząbki czosnku
    Słoiczek przecieru pomidorowego
    Mozzarella
    Ok. 14 - 16 rurek cannelloni
    Oliwa
    Cytryna
    Mała cebula
    2 łyż. octu winnego
    3/4 szklanki wody w której gotowały się warzywa
    Przyprawy (chilli, pieprz, tymianek, kolendra, bazylia)

Cannelloni zapiekane z kalafiorem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł i kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 6 min. w osolonej wodzie (pamiętajcie, aby zostawić ok. 3/4 szklanki tej wody).
  • 2. Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy odcedzone warzywa wraz z kilkoma łyżkami wody w której się gotowały. Dusimy ok. 15 - 20 min, następnie np. tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy warzywa, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • 3. Przecier pomidorowy mieszamy z łyżką oliwy, resztą wody w której gotowały się warzywa i 2 łyż. octu winnego, doprawiamy do smaku.
  • 4. Warzywnym farszem napełniamy rurki cannelloni, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowym, kładziemy plastry mozzarelli, skrapiamy oliwą i zapiekamy 30 - 40 min. w 190 st. C.

Komentarze

Podobne przepisy