Cannelloni po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć. Dodać pomidory, 125 ml wody i zioła. Zagotować i gotować pod przykryciem ok 10 min. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
2.Parmezan zetrzeć. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić, podsmażyć na nim mąkę. Od czasu do czasu podlewać mlekiem i 250 ml wody. Zagotować. Dodać bulion i gotować razem ok. 5 min. Dodać parmezan (odłożyć 2 łyżki) i rozpuścić. Sos beszamelowy doprawić solą i pieprzem.
3. Piekarnik nagrzać do temp. 175 st. C. Na spód formy wylać trochę beszamelu. Cannelloni nadziewać farszem i układać obok siebie w formie. Całość zalać beszamelem.
4. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry. Na wierzch ułożyć mozzarellę i posypać parmezanem. Piec ok 45 min.
Komentarze