Cantucci / Biscotti z migdałami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 45 min

Cantucci to nic innego jak herbatnik migdałowy. Charakterystyczną cechą cantucci jest to, że są dość twarde, dlatego też włosi maczają je w filiżance kawy.

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    20 g cukru brązowego
    50 g migdałów
    50 gram suszonej żurawiny
    2 małe jajka lub 1 duże
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soku z cytryny
    otarta skórka z cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta gałki muszkatałowej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Cantucci / biscotti z migdałami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uformowany wałek 1. W misce roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Po wymieszaniu cukru z jajkami dodajemy po łyżeczce mąki wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatałową. Na koniec dodajemy reszte składników które zagniatamy w wałek o szerokości około 5 cm i 3 cm grubości. Po jego uformowaniu wałka, kładziemy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) lub 190 stopni (bez termoobiegu) na 25 minut.
  • 2. Po upływie tego tego czasu wyciągamy ciasto. Po jego częściowym przestygnięciu kroimy je ostrym nożem na plasterki o grubości około 1 cm, po czym rozkładamy je na płasko na papierze i wkładamy ponownie do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie obracamy ciastka i pieczemy kolejne 8 z drugiej strony.

Porady

Przed schowaniem ciastek do puszki lub słoika, należy pamiętać o tym aby całkowicie wystygły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować