Camembert w cieście z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Ciasto francuskie podzielić na 4 części i zawinąć w każdy krążek sera.
- Układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować żółtkiem rozstrzepanym z mlekiem.
- Wyciąć 4 małe kółeczka z ciasta, położyć na krążkach, posmarować żółtkiem.
- Na każdy krążek położyć połówkę orzecha włoskiego.
- Piec przez 10-15 minut w temp. 200 st.C.
2.- Wino zagotować i odparować do połowy objętości - ok. 10 minut.
- Dodać żurawinę i gotować jeszcze ok. 5 minut.
- Ser w cieście podawać od razu po upieczeniu z sosem żurawinowym.
- Ser można przygotować kilka godzin wcześniej i zawinięty szczelnie w papier śniadaniowy schować do lodówki do czasu upieczenia.
Komentarze