Przekąska idealna na romantyczną kolacje przy świecach. Pyszny ser camembert pieczony w chrupiącym francuskim cieście ze słodką, pachnącą tymiankiem figą, do tego lampka schłodzonego wina i wieczór pełen przyjemności gotowy, polecam.
30 min
Składniki:
4 serki camembert (po 100 gram każdy )
4 figi
1 gałązka tymianku
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka mleka
Camembert pieczony z figami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Figi myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 prostokąty lub kwadraty. Na środku każdego prostokąta/kwadrata kładziemy wyjęty z opakowania krążek sera camembert. Na serze układamy plastry fig. Oprószamy je świeżym tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym. Na każdą figę kładziemy także po ½ łyżeczce miodu.
Tak przygotowany ser zawijamy ciastem francuskim łącząc ze sobą końce ciasta.
Jajko rozkłócamy na talerzyku z odrobiną mleka. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy sakiewki z ciasta francuskiego.
Sakiewki układamy blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180- stopni na 20-30 minut.
Upieczony camembert przekładamy na talerzyki, serwujemy gorący, z chrupiącą bagietką w towarzystwie wina, smacznego.
Komentarze