Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dziś będzie wykwintnie! Camembert w cieście francuskim to idealna propozycja nie tylko na romantyczną kolację. To danie należy do tych, które nie są trudne w wykonaniu i wystarczy tylko kilka składników, które bez problemu dostaniecie w sklepie by móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki dla dwóch osób:
    ◦2 okrągłe sery camembert
    ◦8 łyżek płynnego miodu
    ◦60 g ulubionych bakalii
    ◦1 opakowanie ciasta francuskiego

    Dodatkowo:
    ◦1 jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Małą patelnie mocno rozgrzewamy, wrzucamy bakalie i wlewamy miód. Gotujemy kilka minut aż miód lekko zgęstnieje. Odstawiamy na bok.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Sery wyjąć z opakowania i wierzch każdego delikatnie naciąć w kratkę.
    Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy 4 okręgi o średnicy większej o ok. 2-3 cm niż średnica sera.

    Ser, naciętą kratką do góry umieszczamy na jednym okręgu ciasta francuskiego (otulić ser ciastem – ważne żeby ciasto dobrze przylegało), na wierzch nakładamy połowę bakalii i polewamy pozostałym miodem. Całość przykrywamy drugim plackiem ciasta i dokładnie zlepiamy boki ciasta. Ser przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. W ten sam sposób przygotowujemy drugi ser. Ja nie wierzchu zrobiłam dodatkowo z pozostałego ciasta francuskiego krateczkę.

    Gotowe sery wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 20 minut by ser lekko zastygł.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować