Byczki wywodzą się z rejonu świętokrzyskiego – to takie ziemniaczane pierogi. Możemy przygotować je z dowolnym farszem – najbardziej znana jest wersja z mięsem. Ja przygotowałam je z grzybami i taką wersję polecam na obiad.
Byczki z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je, dokładnie utłucz i wystudź.
Podczas gdy ziemniaki stygną przygotuj farsz. Grzyby ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź je, wystudź i drobno posiekaj.
2.Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Dodaj grzyby i smaż 10 minut często mieszając. Dopraw je obficie solą i pieprzem, odstaw do wystudzenia.
3.Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i sól. Stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkowuj cienko (5mm) i podziel na niewielkie kwadraty. Na każdym kwadracie ułóż porcję grzybowego farszu.
4.Ciasto złóż na pół i sklej – podobnie jak pierogi.
5.Gotowe pierogi wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj na ciepło ze zrumienioną cebulą.
Życzę smacznego!
Z przepisu wyjdzie mniej więcej 30 sztuk.
Możesz użyć również ziemniaków pozostałych z obiadu.
Komentarze