Byczki z grzybami leśnymi

4.5 (152 ocen)

Byczki wywodzą się z rejonu świętokrzyskiego – to takie ziemniaczane pierogi. Możemy przygotować je z dowolnym farszem – najbardziej znana jest wersja z mięsem. Ja przygotowałam je z grzybami i taką wersję polecam na obiad.

Składniki:

  • • CIASTO ZIEMNIACZANE:
    • 750g ziemniaków,
    • 200-250g mąki,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 jajko,
    • ½ łyżeczki soli,
    • NADZIENIE:
    • 600g grzybów,
    • 1 cebula,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Byczki z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Byczki z grzybami leśnymi 1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je, dokładnie utłucz i wystudź.
    Podczas gdy ziemniaki stygną przygotuj farsz. Grzyby ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź je, wystudź i drobno posiekaj.
  • Byczki z grzybami leśnymi 2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Dodaj grzyby i smaż 10 minut często mieszając. Dopraw je obficie solą i pieprzem, odstaw do wystudzenia.

  • Byczki z grzybami leśnymi 3. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i sól. Stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkowuj cienko (5mm) i podziel na niewielkie kwadraty. Na każdym kwadracie ułóż porcję grzybowego farszu.
  • Byczki z grzybami leśnymi 4. Ciasto złóż na pół i sklej – podobnie jak pierogi.
  • Byczki z grzybami leśnymi 5. Gotowe pierogi wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj na ciepło ze zrumienioną cebulą.
    Życzę smacznego!
    Z przepisu wyjdzie mniej więcej 30 sztuk.
    Możesz użyć również ziemniaków pozostałych z obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować