Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brakuje pomysłu, błyskawiczna na zaspokojenie głodu, a składniki dobieramy wedle własnych upodobań. Poniżej jedna z propozycji.
Burrito z mięsem mielonym, z pomidorami i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy do niego pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy odsączoną cieciorkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią i papryką. Chwilę całość dusimy. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmujemy z gazu.
2.Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ciepły placek rozkładamy porcję mięsa, a następnie składamy. Tortille układamy na blaszce, rozkładamy plaster sera na wierzchu i zapiekamy w piekarniku, dopóki ser się nie roztopi (w temp. około 180stopni).
Komentarze