Burrito z mięsem mielonym, z pomidorami i cieciorką

0 (0 ocen)

Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brakuje pomysłu, błyskawiczna na zaspokojenie głodu, a składniki dobieramy wedle własnych upodobań. Poniżej jedna z propozycji.

Składniki:

  • 6-8 tortilli
    500g mięsa mielonego
    1 puszka pomidorów
    1 puszka cieciorki
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz cayenne
    Suszona bazylia, oregano, suszona ostra papryka
    Olej
    Żółty ser (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Burrito z mięsem mielonym, z pomidorami i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy do niego pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy odsączoną cieciorkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią i papryką. Chwilę całość dusimy. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmujemy z gazu.
  • 2. Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ciepły placek rozkładamy porcję mięsa, a następnie składamy. Tortille układamy na blaszce, rozkładamy plaster sera na wierzchu i zapiekamy w piekarniku, dopóki ser się nie roztopi (w temp. około 180stopni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Ciecierzyca Mięso Pomidory w puszce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować