Burrito z mięsem mielonym i warzywami

4.5 (183 ocen)

Bardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, przyrządziłam je z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, papryki oraz sosu słodkie chili.

Składniki:

  • 8-10 placków tortilli
    0,5 kilograma mięsa mielonego
    200 gram pieczarek
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    Mała puszka czerwonej fasoli
    Mała puszka kukurydzy
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    3 łyżki sosu słodkie chilli
    1 łyżka suszonego oregano
    Słodka i ostra papryka
    Sól
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Burrito z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, lekko podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy osobno na oleju. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, podsmażone pieczarki i paprykę, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili. Wszystko razem dusimy przez kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy roztarte w dłoni oregano. Na placki tortilli nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Opiekamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować