450 g surowych startych buraków (ok. 4-5 szt)
150 g płatków owsianych
1 mała cebula
200 g sera owczego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
1 garść świeżej bazylii
1 szczypta soli morskiej i pieprz do smaku
do podania
sałata lub kapusta
awokado
pomidory
cebula
Burgery z buraków i owczego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać i zetrzeć razem z cebulą i czosnkiem na tarce lub użyć do tego mikser.
Umieść warzywa w dużej misce. Dodać oliwę z oliwek, jajka i płatki owsiane i wymieszać wszystko dobrze.
Dodaj ser owczy, bazylię, sól i pieprz i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Odstawić na około 30 minut, żeby płatki się namoczyły co jest istotne dla późniejszej konsystencji burgerów.
Uformuj burgery. Jeśli mieszanka nie chce się kleić, dodaj trochę więcej płatków. Powinno wyjść 6-8 burgerów.
Zgrilluj burgery kilka minut z każdej strony lub usmaż na patelni na złoty kolor z obu stron.
Podawać z grillowanym chlebem i dodatkami jakie lubisz - sałatą, pomidorami, avokado itp.
Komentarze