Buraki pieczone

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Tak przygotowane buraki zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie. Najwięcej wartości odżywczych ma sok z świeżego buraka, lecz pieczony jest na drugim miejscu. Dopiero dalej plasują się zupy z buraków, a na końcu burak gotowany.

  • 2 godz.

Składniki:

  • czerwone buraki
    Dodatkowo:
    naczynie żaroodporne z pokrywką lub folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Buraczki

Buraki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0d30ia9 1. Buraki (najlepiej tej samej wielkości, aby równomiernie się piekły) należy dokładnie umyć (nie obierać!) i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.
  • image-148dm06 2. Następnie każde warzywo owinąć (błyszczącą stroną do środka) w kawałek folii aluminiowej i luźno ułożyć na blasze rozgrzanego piekarnika.
    (Buraczki można piec w naczyniu żaroodpornym - pod przykryciem i bez zawijania w folię.)
  • image-0gm3wi0 3. Piec 1-2 godziny w 180 stopniach.
    (Czas zależy od wielkości i rodzaju buraka. W gotowego buraka łatwo wchodzi wykałaczka lub ostrze noża. Skórka też lżej odchodzi.)
  • image-0wdpei0 4. Po ostudzeniu i bezpośrednio przed spożyciem - buraczki należy obrać.

Porady

Najsmaczniejsze są takie, które posiadają cienką skórkę, jednolitą barwę oraz ciemny miąższ (mają więcej antocyjanów - flawonoidów). Buraczki o marmurkowatym wnętrzu będą bardziej ciężkostrawne (przez większa ilość celulozy). Polecane odmiany: Burak Opolski, Czerwona Kula i Glob F1.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować