Buraczkowa zupa krem z jabłkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 10 osób

Bardzo lubię wykorzystywać buraczki w moich przepisach – tych wytrawnych oraz słodkich. Zupę krem uważam za udaną kombinację warzyw, jabłka oraz aromatycznych przypraw orientalnych. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 średnie czerwone buraki (łącznie 400 g)
    4 średnie ziemniaki (łącznie 350 g)
    1 duże jabłko (200 g)
    ¼ średniego selera (120 g)
    1 duża czerwona cebula (150 g)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    200 g śmietany 18%
    5 szklanek bulionu warzywnego (1 i ½ L)
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Buraczkowa zupa krem z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczkowa zupa krem z jabłkiem 1. Cebulę obrać i posiekać, seler obrać i pokroić w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych jabłko drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło, dodać rozdrobnione składniki, wsypać kozieradkę, kolendrę, kurkumę, imbir, gałkę muszkatołową oraz chilli. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Buraczkowa zupa krem z jabłkiem 2. Następnie dołożyć obrane i pokrojone na małe kawałki buraki i ziemniaki. Chwilę przesmażyć, mieszając.
  • Buraczkowa zupa krem z jabłkiem 3. Zawartość garnka zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia – gotować ok. 30 min (do miękkości składników). Do zupy dodać śmietanę i całość zblendować.
  • Buraczkowa zupa krem z jabłkiem 4. Na końcu dołożyć natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku i wymieszać. Przed podaniem ponownie zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować