Buraczkowa krajanka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przez ponad 25 lat pracowałam w handlu. Teraz w wolnym czasie rozwiązuję sudoku.

Składniki:

  • ● 30 dag buraków
    ● 6 jajek
    ● cytryna
    ● łyżeczka mielonych goździków
    ● 25 dag cukru
    ● 5 dag masła
    ● 2 kisiele i 2 galaretki wiśniowe
    ● 30 dag mąki \
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● bita śmietana
    ● wiśnie ze słoika

Buraczkowa krajanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy
    30 minut. Obieramy i kroimy
    na mniejsze kawałki. Miksujemy
    z goździkami, startą
    skórką i sokiem z cytryny.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem,
    wlewamy zimne roztopione
    masło. Mieszamy z bu rakami,
    mąką, kisielami w proszku
    i proszkiem do pieczenia.
    Białka ubijamy i mieszamy
    z ciastem. Pieczemy 40 mi nut
    w 180 °C w formie 25x35 cm
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy.
    Na zimnym cieście układamy
    osączone wiśnie, zalewamy
    tężejącą galaretką. Dekorujemy
    bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy