Buraczki na ciepło

0 (0 ocen)

  • 15 min

...

  • 15 min

Składniki:

  • 6 buraczków podobnej wielkości, najlepiej średnich
    2 łyżki śmietany
    4 łyżki masła
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    łyżka mąki krupczatki
    łyżeczka soku z cytryny

Buraczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Obrać gotowane lub pieczone w mundurkach buraczki.
    2. Zetrzeć je na tarce o najdrobniejszych oczkach.
    3. Masło stopić na złoty kolor w rondelku.
    4. Wmieszać w masło cukier, sól i mąkę.
    5. Dodać buraczki, dokładnie wymieszać.
    6. Podgrzaną (lecz nie zagotowaną- może stracić wtedy niezwykły kolor i delikatny smak ) papkę buraczaną połączyć ze śmietaną i sokiem z cytryny.
    7. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy