Buraczki kiszone na barszcz

4.89 (158 ocen)

  • 15 min

W przygotowaniach do Świąt warto uwzględnić zakiszenie buraczków, bo barszcz z dodatkiem zakwasu buraczanego ma rewelacyjny smak.

  • 15 min

Składniki:

  • buraczki - 1 kg
    liść laurowy - 2 szt.
    ziele angielskie - 2 ziarenka
    pieprz czarny w ziarnach - 1 łyżeczka
    czosnek - 6 ząbków
    sól kamienna - 3 łyżeczki
    przegotowana i ostudzona woda - 1 litr
Wystaw ocenę:

4.89 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki Zakwas

Buraczki kiszone na barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte buraczki kroję na plasterki i przekładam do wyparzonego i osuszonego słoika. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz ząbki czosnku. Całość zalewam ostudzoną wodą z solą tak, aby buraczki były całkowicie zakryte, mieszam. Słoik nakrywam lnianą serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 dni. Zbieram powstałą na powierzchni pianę, a słoik wynoszę na tydzień do piwnicy. Po tym czasie przecedzam, a sok rozlewam do małych wyparzonych i osuszonych słoiczków, które odstawiam do chłodnej piwnicy. Kiszone buraczki wykorzystuję do sałatek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować