BURACZKI DO PIECZENI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Buraczki to idealny dodatek do obiadu. Pasują do mięs i ziemniaków. Ja uwielbiam je jako dodatek do zrazów. Buraczki są dobre na ciepło i na zimno a przy tym jest to tani i zdrowy dodatek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1,5 kg buraków
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 125 ml wywaru (może być z kostki, np. warzywnej)
    - 1 łyżeczki soku z cytryny
    - 2 łyżki mąki
    - 4 łyżki masła
    - sól, cukier do smaku
    - ewentualnie 125 ml śmietany

Buraczki do pieczeni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraki ugotuj albo upiecz w piekarniku bez obierania. Po ostudzeniu obierz je i zetrzyj na tarce (grubość wg upodobania).
  • 2. 2. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Następnie dodaj do niej mąkę, wlej jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszaj, tak żeby nie było grudek.
  • 3. 3. Do powstałej zawiesiny dodaj buraczki, posiekany ząbek czosnku i przyprawy: cukier, sól a na końcu sok z cytryny. Zamieszaj.
  • 4. 4. Jeżeli lubisz dodaj do buraczków śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy