Buraczki to idealny dodatek do obiadu. Pasują do mięs i ziemniaków. Ja uwielbiam je jako dodatek do zrazów. Buraczki są dobre na ciepło i na zimno a przy tym jest to tani i zdrowy dodatek.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml wywaru (może być z kostki, np. warzywnej)
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- sól, cukier do smaku
- ewentualnie 125 ml śmietany
Buraczki do pieczeni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Buraki ugotuj albo upiecz w piekarniku bez obierania. Po ostudzeniu obierz je i zetrzyj na tarce (grubość wg upodobania).
2.2. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Następnie dodaj do niej mąkę, wlej jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszaj, tak żeby nie było grudek.
3.3. Do powstałej zawiesiny dodaj buraczki, posiekany ząbek czosnku i przyprawy: cukier, sól a na końcu sok z cytryny. Zamieszaj.
Komentarze