Buraczki zasmażane inaczej

4.5 (193 ocen)

Buraczki z ciakawymi dodatkami - pieczarkami, śliwką suszoną i musztardą.

Składniki:

  • 800 g obranych i ugotowanych buraków
    200 g oczyszczonych pieczarek
    1 duża biała cebula (160 g)
    2 - 3 ząbki czosnku
    6 śliwek suszonych bez pestek
    5 łyżek oleju
    200 g śmietany 18%
    3 łyżeczki musztardy stołowej
    4 - 5 łyżeczek octu
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki Buraczki

Buraczki zasmażane inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki zasmażane inaczej 1. Śliwki, czosnek i cebulę posiekać, pieczarki drobno pokroić - wszystko wrzucić na rozgrzany olej i dusić około 15 min, często mieszając.
  • Buraczki zasmażane inaczej 2. Buraczki pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach), dodać do podduszonych śliwek z warzywami i dusić około 10 min, często mieszając.
  • Buraczki zasmażane inaczej 3. Śmietanę, musztardę, ocet i mąkę dokładnie wymieszać - wlać do garnka z warzywami i śliwkami, całość dokładnie wymieszać i chwilę zasmażyć.
  • Buraczki zasmażane inaczej 4. Gotową potrawę przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
    Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować