BUŁKOWE PALUCHY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, z chrupiącą skórką

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA 2 SZTUKI JAK NA ZDJĘCIU:

    600 g mąki pszennej
    160 ml mleka
    200 ml letniej wody
    20 ml wody do rozrobienia drożdży
    40 g świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    po dwie łyżeczki cukru i soli

Bułkowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z 20 ml wody do rozpuszczenia.
  • 2. Do dużej miski wsypać i wlać pozostałe składniki, dodać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Będzie ono nieco kleiste.
  • 3. Następnie posmarować ciasto olejem i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Z ciasta formować paluchy, położyć je w keksówkach z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Tak przygotowane bułki spryskać obficie wodą i piec około 35-40 minut w 210 stopniach.
  • 5. Po 10 minutach pieczenia ponownie spryskać bułki.

Porady

Paluchy przed pieczeniem można posypać ulubionymi ziołami lub makiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy