600 g mąki pszennej
160 ml mleka
200 ml letniej wody
20 ml wody do rozrobienia drożdży
40 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
po dwie łyżeczki cukru i soli
Bułkowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić z 20 ml wody do rozpuszczenia.
2.Do dużej miski wsypać i wlać pozostałe składniki, dodać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Będzie ono nieco kleiste.
3.Następnie posmarować ciasto olejem i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
4.Z ciasta formować paluchy, położyć je w keksówkach z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Tak przygotowane bułki spryskać obficie wodą i piec około 35-40 minut w 210 stopniach.
5.Po 10 minutach pieczenia ponownie spryskać bułki.
Porady
Paluchy przed pieczeniem można posypać ulubionymi ziołami lub makiem.
Komentarze