Bułki słodkie z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę do miski i uformować w niej "dołek".
Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka ( do reszty mleka wrzucić masło i zamieszać, w ciepłym mleku masło rozpuści się ) i niewielką ilość mąki, wymieszać zaczyn w dołku i zostawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 - 1,5 godziny do podwojenia objętości ciasta ( czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia ).
2.Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt około 55 x 35 cm.
4.Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 3- 3,5 cm szerokości.
5.Drewnianą łyżką (trzonkiem) nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp.200° około 15 minut.
6.Gdy bułki wystygną, można je polukrować ( 1 białko + 1/2 szklanki cukru pudru + sok z cytryny )
Komentarze