Bułki razowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Drożdże wkruszamy do miseczki i zalewamy odrobiną wody, mieszamy.
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, słonecznik, drożdże i oliwę z oliwek. Mieszamy łyżką po czym zaczynamy stopniowo dolewać wodę. Następnie przekładamy ciasto na blat i zaczynamy rękoma wyrabiać gładkie, nie klejące się do rąk ciasto.
Wkładamy je do miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę pod ściereczkę do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie je wyrabiamy a następnie dzielimy na równe części ( ja zrobiłam 12 niewielkich bułeczek ). Każdą część formujemy w kuleczkę i obtaczamy w ziarnach słonecznika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ponownie ściereczką na 30 - 40 minut.
3.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przed włożeniem bułek do piekarnika naparowujemy go poprzez spryskanie ścianek wodą, lub wylanie na dno piekarnika niewielkiej ilości wody. W ten sposób bułeczki ładnie wyrosną a skórka będzie bardziej chrupiąca.
Pieczemy ok. 20 minut.
Komentarze