Bułki razowe ze słonecznikiem

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i bardzo sycące bułeczki z wielką ilością ziaren słonecznika ( a to uwielbiam )

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    1,5 szklanki wody
    15 g świeżych drożdży
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki słonecznika
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:

    ok. pół szklanki ziaren słonecznika do obtoczenia bułeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Pieczywo

Bułki razowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże wkruszamy do miseczki i zalewamy odrobiną wody, mieszamy.
    Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, słonecznik, drożdże i oliwę z oliwek. Mieszamy łyżką po czym zaczynamy stopniowo dolewać wodę. Następnie przekładamy ciasto na blat i zaczynamy rękoma wyrabiać gładkie, nie klejące się do rąk ciasto.
    Wkładamy je do miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę pod ściereczkę do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie je wyrabiamy a następnie dzielimy na równe części ( ja zrobiłam 12 niewielkich bułeczek ). Każdą część formujemy w kuleczkę i obtaczamy w ziarnach słonecznika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ponownie ściereczką na 30 - 40 minut.
  • 3. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Przed włożeniem bułek do piekarnika naparowujemy go poprzez spryskanie ścianek wodą, lub wylanie na dno piekarnika niewielkiej ilości wody. W ten sposób bułeczki ładnie wyrosną a skórka będzie bardziej chrupiąca.
    Pieczemy ok. 20 minut.
  • 4. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować