miałam połamane kruche babeczki, zrobiłam eksperyment i dodałam do ciasta na bułki.
Składniki:
750 g mąki pszennej
250 g kruchych babeczek do nadzień pikantnych i słonych ( Dan Cake )
9 łyżek oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka cukru
100 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1/2 szk letniego mleka
500 ml letniej wody
Bułki pszenno babeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszaj z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję.
Babeczki wrzuć do rozdrabniacza i zmiksuj, po czym wsyp do drożdży.
Dodaj pozostałe składniki i drewnianą łyżką wymieszaj ciasto.
Oprósz mąką i chwilę wyrób ręcznie tworząc bryłę ciasta.
2.Zakryj ciasto ściereczka i zostaw do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrób i formuj okrągłe bułki ( u mnie wyszły bardzo duże - 11 szt ).
Układaj je na blasze z wyposażenia kuchenki przykrytej papierem do pieczenia.
Zostaw do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut.
Po upieczeniu podawaj z tym co lubisz, ja najbardziej lubię z samym masłem jeszcze lekko ciepłe.
Komentarze