Bułki pszenne ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Dzisiaj pyszne bułki na śniadanie. Nie może być znowu nie ma chleba ???? Ależ jest ale bułki smaczniejsze :) .

  • 4 godz.

Składniki:

  • Zaczyn:
    4 łyżki mąki pszennej typ 750
    200 ml letniej wody
    12 g suszonych drożdży Babuni
    Ciasto:
    550 g mąki pszennej typ 750 Kłos- Pol
    1 szklanka letniego mleka
    1 łyżeczka soli
    szklanka pestek słonecznika łuskanego Kłos-Pol
    Wykończenie:
    jajko rozbełtane
    100 g pestek słonecznika

Bułki pszenne ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie rozczynu:
    Do misy wlewamy ciepłą wodę drożdże suszone i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy 4 łyżki mąki mieszamy (powstaje zawiesina). Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
  • 2. Ciasto właściwe:
    Do misy z wyrośniętym rozczynem dodajemy ciepłe mleko i sól (mieszamy). Dodajemy mąkę pszenną i włączamy robota ( ciasto musi odchodzić od ścianek misy wtedy jest dobre). W miedzy czasie wsypujemy szklankę łuskanego słonecznika. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 3 godzinki.

    Wykładamy formę papierem do pieczenia. Formujemy rękoma bułeczki (jeśli lepkie ciasto to maczamy dłonie w wodzie). Bułeczki kładziemy w lekkich odstępach bo urosną jeszcze. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy