BUŁKI POZNAŃSKIE

4.5 (159 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Od bardzo dawna poszukiwałam przepisu na bułki poznańskie. U mnie jest to dość popularne pieczywo jednak ciężko je znaleźć idealnie świeże lub jeszcze ciepłe. A ja takie pieczywo lubię najbardziej.

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka typ 650: 3.8 szklanki
    - olej roślinny: 2 łyżki
    - cukier: 0.75 łyżki
    - letnia woda: 1 szklanka
    - drożdże instant: 0.75 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki poznańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie rozpuszczamy cukier i wsypujemy drożdże. Odstawiamy na 15minut.
  • 2. Następnie do rozczynu wsypujemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 5 minut. Ciasto będzie średnio luźne, na pewno nie zbite. Podczas wyrabiania stopniowo przestanie kleić się do rąk
  • 3. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem. Umieszczamy ją w worku foliowym lub zafoliowujemy i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia
  • 4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 100g porcje i formujemy z nich jajowate bułki. Umieszczamy je na papierze do pieczenia lekko oprószonym mąką i lekko spłaszczamy
  • bułki poznańskie 5. Na każdej bułce robimy głębokie nacięcie, które niemalże rozetnie bułkę na pół.
  • 6. Następnie blaszkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do napuszenia.
  • bułki poznańskie 7. Nagrzewamy piekarnik do 220st.
    Spryskujemy bułki wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25minut do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować