Bułki orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam bułeczki orkiszowe na motorykę przewodu pokarmowego.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki orkiszowej
    5 dkg drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 jajko do posmarowania bułek
    mak, len , płatki orkiszowe
    mleko (tyle aby uzyskać zbyt gęste ciasto) , dałam 450 ml
    tłuszcz do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2aukclu 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i mleka. Odstawić na około 10 min. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, cukier, mleko.Wyrabiać ciasto około 15 min aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Odstawić ciasto na 30 min w ciepłe miejsce.
  • 2. Podrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30 min.
  • image-11ig3cq 3. Uformować w rękach kulki ciasta i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i posypanej otrębami. Bułki pozostawić w ciepłym miejscu na około 5 min, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem , otrębami i lnem.

Porady

Zamiast mleka można dodać wodę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować