Polecam bułeczki orkiszowe na motorykę przewodu pokarmowego.
60 min
Składniki:
0,5 kg mąki orkiszowej
5 dkg drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania bułek
mak, len , płatki orkiszowe
mleko (tyle aby uzyskać zbyt gęste ciasto) , dałam 450 ml
tłuszcz do posmarowania blachy
Bułki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i mleka. Odstawić na około 10 min. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, cukier, mleko.Wyrabiać ciasto około 15 min aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Odstawić ciasto na 30 min w ciepłe miejsce.
2.Podrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30 min.
3.Uformować w rękach kulki ciasta i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i posypanej otrębami. Bułki pozostawić w ciepłym miejscu na około 5 min, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem , otrębami i lnem.
Komentarze