Bułki do odrywania z dżemem porzeczkowym

5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Przepyszne i bardzo puszyste bułeczki. Idealne w plener i łatwe do podzielenia.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    3 jajka
    150 g margaryny roztopionej i ostudzonej
    100 ml ciepłego mleka
    50 g cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    łyżeczka soli

    DODATKOWO
    jajko do smarowania
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe

Bułki do odrywania z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i połową ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawić pod przykryciem na 15 min do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wymieszać z misce wraz z rozczynem i wyrabiać ciasto ok 10 min. Jak będzie bardzo rzadkie, można posypać trochę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić na minimum godzinę.
  • Bułki przed pieczeniem 2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na równe części (u mnie 8)Ciasto najlepiej się dzieli poprzez zrobienie wałka i wtedy można nożem równo pociąć. Okrągłą formę (26cm) nasmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta formować w placek i na środek każdego nakładać łyżeczką dżem. Porządnie zlepiać, uformować w ręku kulkę (jak pączka) i układać w formie zlepieniem do dołu. Uformowane bułki odstawić na ponowne 15 min.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec ok 30-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować