Bułki na hamburgery

0 (0 ocen)

Domowe bułeczki hamburgerowe :) proste i pyszne, posypane sezamem, smakują o niebo lepiej niż te sklepowe purchawki :) Będą idealne również z wędlinką lub serkiem na śniadanie:)

Składniki:

  • 410 g mąki pszennej + do podsypywania
    250 ml mleka
    7 g suchych drożdży
    1,5 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    jajko
    30 g masła
    +
    ziarenka sezamu
    jajko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery

Bułki na hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy drożdże, mieszamy.
    Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia (nie musi być zimne, ale nie może być też gorące).
  • 2. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do mąki, następnie wbijamy jajko, wsypujemy cukier i sól. Wyrabiamy ciasto- jeśli będzie się lepić należy podsypywać ręce mąką, ale nie dosypywać mąki do ciasta.
  • 3. Pod koniec wyrabiania (po około 7 minutach) wlewamy partiami ostudzone masło, cały czas wyrabiamy, aż, do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • 4. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce.
  • 5. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte formujemy bułeczki – robimy kulkę i lekko ją spłaszczamy ręką.
    Bułeczki odkładamy na blachę do pieczenia i znowu przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
  • 6. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować