1.Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, łyżką maku i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i mleko w proszku. Robię wgłębienie pośrodku i przekładam do niego wyrośnięty zaczyn. Dolewam pół szklanki wody i mieszam ciasto łyżką, stopniowo dolewając wodę do momentu, aż wszystko się połączy. Ciasto ma być dość luźne.Dolewam masło i wyrabiam przez chwilę ciasto dłonią, by było jednolite i gładkie. Przykrywam miskę, odstawiam w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte przekładam na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrabiam, a następnie dzielę na 8 części. Z każdego kawałka formuję podłużne, wrzecionowate bułki. Układam je na blasze wyłożonej papierem (można zrobić wzorek przez środek), odstawiam na 15 minut do napuszenia. Smaruję bułki mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni c. (góra-dół, bez termoobiegu) na 30-35 minut.
Komentarze