Bułki maślane zapiekane z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Alternatywa dla ziemniaków - smakuje równie smacznie jak wygląda.

  • 10 min

Składniki:


  • 200g maślanych bułeczek bez skórek,
    szczypta soli,
    lubczyk 1 łyżeczka,
    szczypta gałki muszkatołowej
    mleko 60ml,
    masło 1 łyżka,
    1 jajko

Bułki maślane zapiekane z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki maślane zapiekane z lubczykiem 1. Bułeczki maślane obieramy ze skórek i odważamy 200g. Następnie kroimy je w krążki i wkładamy do miski.
  • Bułki maślane zapiekane z lubczykiem 2. Bułki posypujemy solą, lubczykiem i gałką muszkatołową. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe. Jajko rozkłócamy.
  • Bułki maślane zapiekane z lubczykiem 3. Bułeczki polewamy mlekiem, wlewamy jajko i dodajemy łyżkę miękkiego masła - całość dokładnie mieszamy, aby bułeczki połączyły się ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy na 5 minut.
  • Bułki maślane zapiekane z lubczykiem 4. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Następnie wykładamy przygotowane bułeczki i zapiekamy je 8-`10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjmujemy je i studzimy, Świetnie smakują jeszcze troszkę ciepłe. Idealnie będą pasowały do różnego rodzaju mięs. Polecam gorąco :)

Komentarze

Podobne przepisy