Bułki "GĄSIENICZKI" z parówkami

4.99 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pysznie i na wesoło :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka [300 g]
    drożdże [1 op.] (lub 16g świeżych)
    mleko [200 g]
    sól [1 łyżeczka]
    cukier [2 łyżki] (płaskie)
    olej [3 łyżki]
    NADZIENIE:
    parówki [8 szt.]
    DO POSMAROWANIA:
    jajka [1 szt.]
    mleko [1 łyżka]
    ser cheddar [150 g] (tarty)
Wystaw ocenę:

4.99 (201 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki "gąsieniczki" z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wmieszać drożdże (jeżeli używacie świeżych, to trzeba wcześniej rozpuścić je w odrobinie mleka). Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Trochę się lepiło, podsypałam ją odrobinką mąki. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5h).
  • gąsieniczki1 2. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków (każda mniej więcej o wadze 70g każdy). I rozwałkować na prostokątne placki.
    Na każdym placku położyć parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, jak pieroga, parówkę wcisnąć w ciasto.
  • gąąsieniczki 3. Ponacinać "pieroga" w poprzek na 8 części (ja miałam b. długie parówki, więc ponacinałam je bardziej), zostawiając końce nietknięte.
    Dolny brzeg wykręcamy w lewo, następny - w prawo itd.
    Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka.
    W rezultacie powstaje „gąsieniczka“.
  • 4. Odłożyć bułeczki w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać serem.
  • 6. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować