Od dzieciństwa interesuję się gotowaniem. Talent kulinarny odziedziczyłem po mamie. Chodziłemteż do szkoły gastronomicznej. Gotuję codziennie. Bułeczki faszerowane są szybkie i proste do zrobienia.
Składniki:
● 10 bułek wrocławskich lub kajzerek
● 1 koncentrat pomidorowy
● 3 średnie cebule
● 1 czerwona papryka
● 1/2 puszki groszku
● 40 dag mortadeli
● 10 dag sera żółtego
● olej
● przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Bułki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z bułek ścinamy wierzchy,
wydrążamy miękisz, bułki smarujemy
w środku koncentratem
pomidorowym.
2.Cebule kroimy na cienkie
półplasterki i smażymy na złoto.
Mortadelę i paprykę kroimy
w kostkę i dodajemy do cebuli.
Przyprawiamy do smaku. Dusimy
około 15 minut, pod koniec
dodajemy groszek.
3.Farsz odcedzamy i napełniamy
nim bułki. Posypujemy startym
serem i pieczemy w piekarniku
w temp. 180 °C. Zapiekamy
ok. 10 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Podajemy od
razu po upieczeniu.
Komentarze